Adgang til terminaler

Bane NORs terminaler er adgangskontrollerte områder. For å få adgang må du ha tjenstlig behov, kunne identifisere deg og oppfylle krav og rutiner som gjelder på terminalområdet.

Plikt til legitimering

Alle som oppholder seg på terminalområdet skal kunne legitimere seg. Personer som arbeider fast på terminalen skal ha identifikasjonskort (ID-kort) utstedt av arbeidsgiver og ev. adgangskort.

Unntak

Unntak fra disse kravene er administrativt besøkende, som blir fulgt til og fra hovedinngangen på avmerkede gangsoner av autorisert personell. Det gis da ikke tilgang til befaring eller annen bevegelse på terminalområdene.

Utrykningskjøretøy og personell som er i følge med disse under utrykning, er unntatt adgangsbestemmelsene og skal gis adgang uten kontroll.

Krav til innregistrering

Kombiterminaler

For terminaler som er utstyrt med elektronisk innregistreringssystem, skal alle besøkende kjøretøy og personer registreres inn - og ut av godsterminalen i dette systemet.

For øvrige terminaler skal alle personer og lastebiler henvende seg i «gaten» (portkontroll/vakten) før de klareres. Det forventes at arbeidsgiver på forespørsel kan fremlegge informasjon om ansattes tilstedeværelse på terminal. Dette gjelder både grunnlag for, og tidsrom, for tilstedeværelse. 

Tømmerterminaler

På tømmerterminaler skjer inn- og utregistrering i regi av Norsk Virkesmåling(åpnes i ny fane).

Krav til adgangskort

For enkelte terminaler er det påkrevet med personlig adgangskort utstedt av Bane NOR. Det finnes to typer adgangskort:

  • Permanent adgangskort med bilde. Kortet gir adgang til godsterminalerSted for omlasting av gods fra veikjørende/seilende transportmiddel til jernbane. Terminalområdet omfatter som oftest kjøre- og lastegater, depoter, gatekontroll, porter, bommer og gjerder tilknyttet veisystemer, ulike serviceanlegg og tilknyttede spor (lastespor og skiftespor). og kan brukes som ID-kort og nøkkelkort.
  • Midlertidig adgangskort uten bilde. Dette kan kun benyttes som nøkkelkort og krever annen gyldig legitimasjon, se avsnitt om godkjent personlig identifikasjon.

HMS-kort kan bli "framtiden"

HMSHelse, miljø og sikkerhet, ref. definisjon og omfang som beskrevet i Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter (Internkontrollforskriften).tisk HMS-arbeid (internkontrollforskriften).-kort er personlig identifikasjon utstedt av Arbeidstilsynet, som bekrefter identitet og arbeidsgivertilknytning. Per i dag er HMS-kort ikke påkrevet på terminalene, men godkjennes som gyldig legitimasjon.

HMS-kort benyttes i dag i bygge- og anleggsbransjen (inkludrert i alle Bane NORs prosjekter) og i renholdsbransjen. Vi vurderer å innføre krav til HMS-kort på terminaler på sikt. Dette for blant annet å få bedre muliget til å følge opp hvilke personer som til enhver tid befinner seg på terminalen. HMS-kort letter også arbeidet med å følge opp lønns- og arbeidsvilkår og avdekke ev. arbeidsmiljøkriminalitet ifm. arbeider på terminalområdene.

Søke om HMS-kort

HMS-kort for Bane NORs ansatte

Er du ansatt i Bane NOR, bestiller du HMS-kort i Jobbkortportalen.

Hvis du ikke er ansatt i Bane NOR

Hvis du ikke er ansatt i Bane NOR, må du bestille HMS-kort fra Arbeidstilsynet.