Prosjektering av lavspenning og 22 kV forsyningsanlegg
På disse sidene finner du beskrivelser, tegninger og modeller som viser hva som normalt leveres for fagområdet i de ulike planfasene. Innholdet er ikke tilpasset en bestemt type eller størrelse på prosjektet, så omfanget av leveransen vil kunne variere.
Samarbeid mellom fagområdene
Det er viktig å huske at elkraftanlegget er en del av hele det jernbanetekniske anlegget. Planleggingen er ikke en isolert prosess, men et samspill mellom alle de jernbanetekniske fagene samt underbygging.
Samordningen mellom fagene ser du på systemgrensesnittsidene. Prosjekteringen må ha en felles forståelse av fagavhengighetene, fordi de påvirker vedlikeholdsbehovet for sporene.
Krav til prosjekterende
Alle som prosjekterer/planlegger elektriske anlegg for Bane NOR, skal være ansatt i foretak som er registrert i DSBs Elvirksomhetsregister, med en faglig ansvarlig for relevante arbeidsoppgaver og anleggstyper.
Alle løsningsvalg skal dokumenteres gjennom en vurdering av risiko, jf. FEL §16 og/eller FEF §2-2. Risikovurderingen er en del av prosjekteringen og skal dokumenteres. Samsvarserklæring skal leveres for utført prosjektering i hver planfase.
Hva prosjekteringen omfatter
Begrepet «lavspenningsanlegg» brukes i denne veilederen. Det blir stadig vanligere å samle ulike elektroinstallasjoner i samme entreprise. Prosjekteringen vil derfor omfatte mer enn tradisjonelle lavspenningsanlegg. I tillegg er det naturlig å inkludere høyspennings forsyningsanlegg her, noe som gjør at overskriften ikke blir helt dekkende for innholdet.
Følgende anlegg og systemer vil typisk være en del av prosjekteringen:
- elkrafttekniske anlegg (høy- og lavspenning)
- signalanlegg
- alarmsystemer (brann, innbrudd og adgang)
- SRO (styring, regulering og overvåking)
Listen er ikke uttømmende. Kommunikasjonssystemer omtales under Ekom.
Prosjektering av felles elektroanlegg
Prosjektering er et omfattende begrep som dekker all planlegging av elektriske anlegg, fra arbeid med utredninger og hovedplan til detaljplan, byggeplan og utarbeidelse av beskrivelser og tegninger.
Ved planlegging av elanlegg må det sikres at:
- anlegget dekker brukerens behov
- anlegget fungerer som tilsiktet
- anlegget er ikke utgjør en fare for personer, eiendom eller dyr
Første fase i planleggingen er å fastsette de overordnede forutsetningene, målene og prinsippene. Disse kravene stilles i utrednings- og hovedplanfasen.
De overordnede forutsetningene vil typisk være:
- brukerkategori (anleggets kritikalitet)
- brukermiljø (tunell, stasjon og fri linje)
- anleggets utbredelse
- krav til rom/bygg
- separate tavlerom
- plass til fordelinger
- plass til føringer
- plass til installasjoner
- tilgjengelighet
- krav til andre fagområder
Målene omfatter:
- brukers nåværende behov
- fremtidige behov
For å nå målene må blant annet følgende fastsettes:
- antall forsyningspunkter
- overslag over belastinger
- skisse for forsyningsprinsipp
Etter at den overordnede planleggingen er gjennomført, fastsettes mer detaljerte opplysninger som brukernes behov og ønsker samt de krav som er bestemt av lovgivende myndigheter. For elektriske installasjoner er det primært forskrift om elektriske lavspenningsanlegg (FEL) og forskrift om elektriske forsyningsanlegg (FEF) som må tas hensyn til, men også andre lover og forskrifter, som bygnings- og brannforskrifter, kan påvirke planleggingen.
Opplysningene kan omfatte:
- Brukerkrav eller ønsker
- Detaljert behov for elforbruk og plassering
- Behov for styring, signaloverføring og kommunikasjon
- Behov for nød- og reservestrømforsyning
- Andre særlige behov
- Samtidighet
- Krav i Teknisk regelverk
- Lovmessige krav
- Beskyttelseskrav (FEL, FEF, JD5xx)
- Netteiers spesielle krav
- Bygningsmessige krav
- Branntekniske krav
- Stedlige forhold
- Forsyningssystem
- Bygningsmessige forhold
- Branntekniske forhold
Enkelte forhold er forhåndsbestemt, og anlegget må planlegges ut fra disse betingelsene. Andre ganger kan man være med og påvirke flere av disse betingelsene på planleggingsstadiet. Den prosjekterende (planleggeren) har plikt til å framskaffe alle tekniske opplysninger som har betydning for planleggingen av arbeidet.
Innspill til offentlig plan
Arealbehov som er knyttet til tekniske anlegg og bygninger med eventuelle atkomstløsninger, avklares vanligvis i reguleringsplan, men er lite aktuelle for kommunedelplan.
For lavspenning omfatter arealbehovet eltekniske bygg, føringsveier for kabler, og skap.