Detaljplan transmisjonssystemer

Finn ut hvilke forventninger vi har til utførelse og leveranse for detaljplan delanlegg transmisjonsystemer.

Forventninger til utførelse

For tekniske krav, se Teknisk regelverk: Prosjektering og bygging transmisjonssystemer(åpnes i ny fane).

Bane NOR har et landsomfattende IP/MPLS-basert transmisjonsnett med transmisjonssystemer som forbindes med fiber. Transmisjonsnettet for aksessforbindelser er delt i to delnett med separate aksessnoder (Rutere/Svitsjer) forbundet til regionale noder over separate fiberpar:

  • Rødt nett for transmisjon til signalanlegg og GSM-R.
  • Grønt nett for den øvrige transmisjonen.

Ikke alle banestrekninger er utbygd med disse delnettene, prosjektering av nye anlegg må tilpasses den enkelte stasjon/delstrekning etter avklaring med enheten «Kjøreveis IKT».

Behovet for transmisjon må avklares i hvert enkelt prosjekt. Listen under er ikke uttømmende):

  • Eget behov for telesystemer/-funksjoner lokalt på tiltaksområdet: Transmisjon til GSM-R, kundeinformasjonssystemer, kameraovervåkning, adgangskontrollsystem.
  • Behov for transmisjon for andre fagområder: SRO og RTU for styring av henholdsvis sporvekselvarme og KL-brytere og ev. øvrige objekter i det jernbanetekniske anlegget. Fjernstyring for signal (CTC), ev. forbindelser til utstyr i signal betjeningsrom og intern telekommunikasjon for signalanlegg.

Fiberavgreninger langs spor

Fiber Beskrivelse
1–2 SAS-MXP grønn (grønn SAR-8 vil på sikt rendyrkes for GSM-R-formål, så ideelt benytter den fiber 3–4).
3–4 SAR-8/GSM-R (må vurderes brukt til andre formål når fiber 1–2 allerede er benyttet for SAR til GSM-R på strekningen).
5–6 SAS-MXP/SAS-k12 Grønn. Benytt en-fiber løsning ved avstander < 40 km (BiDi SFP).
7–8 SAR-8 Rød B (Hvis linja etableres mellom to kategori 2 noderom, velg heller ett par som går direkte, så vi kan unngå patcheer i mellomliggende noderom).
9–10 SAR-8 Rød/Blå A (Hvis linja etableres mellom to kategori 2 noderom, velg heller ett par som går direkte, så vi kan unngå patcheer i mellomliggende noderom).
11–12 Generell aksess. Benytt en-fiber løsning ved avstander < 40 km (Bidi SFP).
13–24

ALTERNATIV 1: Aksess signal konteinere/skap (23–24 går via alle ERTMS lokasjoner med patch på hver lokasjon). Fiber 22 er benyttet for grønn node i signalkonteiner/skap.

Det benyttes 1 fiber SFP hver vei < 40 km. 2 fiber > 40 km.

25–36

ALTERNATIV 2: Aksess signal konteinere/skap (35–36 går via alle ERTMS lokasjoner med patch på hver lokasjon). Fiber 34 er benyttet for grønn node i signalkonteiner/skap.

Det benyttes 1 fiber SFP hver vei < 40 km. 2 fiber > 40 km.

37–48 Transport (Mellom kjernerutere og for DWDM)-
49–60 Transport (generell reserve)-
61–192

Ved planlegging av fiberavgreninger er det også behov for å ta stilling til tilgjengelighet av fiberpar og avstander fra telerom til hver enkel signallokasjon. For å kunne benytte single fiber, må avstanden < 40 km mellom «Rød» transmisjonsnode og Siemens Ruggedcom.

Når det er få fiberpar tilgjengelig for ERTMS-formål langs spor, er det aktuelt å benytte CWDM, men det må kvalifiseres med Siemens. Et annet virkemiddel er å plassere inn flere «Rød» transmisjonsnoder på strekningen.

For reserve og senere migrering ved fornyelse av aksessutstyr, er det ideelt hvis det avgreines et helt fiberpar hver vei selv om kun en fiber benyttes. Det samme gjelder for grønn aksesskjede. Ved behov for å være rasjonell med hensyn til bruk av fiber, må vi vurdere å spare fiber og leve uten reservekapasitet.

Fiberdisponering avgreningskabel til signalkonteiner/skap (ERTMS) (PER ODF)

Fiber Beskrivelse
1–2 Rødt nett. Forbruk avhenger av en- eller to-fiber SFP type.
3–9 Ikke i bruk.
10 Grønt nett.
11–12 Patchet igjennom.

Tegningsleveranser